Wermlandsheraldik > Kommunvapen > Forshaga

Bookmark and Share
 
 
 
Forshaga kommuns vapen u r "Värmland - vår hembygd"

Medelst en vågskura styckad sköld i grönt - vari ett flottningsmärke "krona med hack" av guld - och guld - vari en trebladig grön lagerkvist

 

Forshaga kommun 1974
Forshaga köping 1954-1974

 

 
 

När storkommunen Forshaga bildades av Forshaga köping och Ulleruds landskommun var det bara köpingen som förde eget vapen. Vapnet registrerades för den nya kommunen 1979.

Forshaga domineras av skogsindustrin och hackkronan var den symbol med vilket man märkte sulfitveden ämnat för pappersindustrin.

Vågskuran, som även förekommer i Karlstads tingslags sigill, symboliserar Karlälven som delar Forshaga.

Den trebladiga lagerkvisten är hämtat ur den adliga ätten Lagerlöfs vapen. Lagerlöfarna stammar från det som idag utgör Forshaga hembygdsgård. Stamfader för släkten var bonden "Peter i Skived", far till kaplanen Magnus Petri Schiwedius och barnbarn till de som först tog namnet Lagerlöf. Släkten Lagerlöf utslocknade på svärdssdian 1825.

Externa länkar

Forshaga kommun

Forshaga hembygdsförening

 
 
 

Grafisk profil
I Forshaga använde man sig tidigare av vapnet i sin grafiska profil och utnyttjade den aktivt i olika sammanhang. Dessa två exempel är hämtade från förstasidan på kommunens hemsida. Till höger från en kampanj för det barnvänliga Forshaga och nedan kommunens logotype i sin helhet.

I logotypen ville man framhäva Forshaga som en sportfiskekommun. Observera att man (förmodligen omedvetet) låtit vågskuran - Klarälven - gå igen i loggan (fast här som en karvskura om man ska vara petig...).

Kommunan har nu förändrat sin grafiska profil. Hemsida har blivit blå och vapnet har i logotypen ersatts av tre blå penseldrag.

 


 

Källor:
Skogsjö, Håkan: "Selma Lagerlöfs förfäder" Nättidningen Rötter