Wermlandsheraldik > Begravningsvapen > Karlstads domkyrka

Heraldiska vapen i Karlstads domkyrka

 

 

 

 

Karlstads domkyrka nästintill totalförstördes vid stadsbranden 2 juli 1865. Därför är det en ganska modern dom, utan heraldiska inslag från stormaktstidens frälsebegravningar kring väggarna.

Inte heller på golvet finner vi några äldre heraldiska inslag. De korgravar som fanns inne i kyrkan avskaffades under 1800-talet av sanitära orsaker, i samband med att Nya kyrkogården skapades på vid Sundsta herrgård. De gamla gravhällarna såldes till borgarna i staden, som lär ha uppskattat dem som trappstenar framför sina hus. Eftersom den huggna sidan av stenen var svår att trampa på valde man tydligen att lägga hällarna med den "fina" släta undersidan uppåt.

Heraldiska motiv finns dock på andra håll i kyrkan, till exempel på dess textilier. Till vänster ser vi biskop Esbjörn Hagberg iförd korkåpa i samband med en präst- och diakonvigning 2005.

Korkåpans är prydd med stiftets två heraldiska landskapsdjur - Värmlandsörnen och Dalslandstjuren. Örnen är hövlighetsvänd mot sin mindre granne på motsatt sida av plagget.

Ett heraldiskt inslag finner vi även i vapenhuset, där tympanonreliefen "Kristus i människans historia" tronar över porten in i kyrkorummet. I vapenhuset finns en folder som berättar om tankarna bakom de många symbolerna i reliefen, som är skapat av konstnären Heinz Decker.

Några symboler med heraldisk anknytning:

6. Värmlands landskapsvapen
7. Dr Martin Luthers vapen
27. Dalslands landskapsvapen

Externa länkar

Svenska kyrkan i Karltads stift