Wermlandsheraldik > Frimurarvapen > Frimurare > C A Haak

C A Haaks frimurarvapen

 

   

Fältläkare Carl Axel Haak (1830-1905)

 

Namn: EQV. A CRUCE GENEVANA
Valspråk: Caritale Atque Honestate

 

Fältläkare Haaks profession avslöjas av svärdet och aesculapstaven. Denna kombination kan även ses i vapnet för Försvarets Sjukvårdscentrum. Observera att andra fältets kors inte är ett frimurarkors, utan att det uppvisar stora likheter med det likarmadekors som symboliserar sjukvård.

C A Haak föddes i Kristinehamn och kom som 36-åring till Karlstad för att tjänstgöra som tillförordnad lasarettsläkare.Han kom att bli en av stadens klassiska namn.

Bland hans gärningar i staden kan nämnas att han, som ordförande i Karlstads Teater AB var en av de drivande krafterna bakom tillkomsten av teaterhuset i Karlstad. Bygget av gamla badhuset var också hans förtjänst - det byggdes tack vare en donation från honom.

Mats Ronge konstaterar dock, något bittert, att man även måste påräkna honom rivningen av Hybelejens kvarn - en oersättlig förlust för Karlstadborna. Haak var en kraft i Karlstads politiska liv, som medlem av stadsfullmäktige i 35 år och ordförande i drätselkammaren i elva år.

Som fältläkare tjänstgjorde han vid Värmlands regemente på Trossnäs fält, men var även frivillig fältläkare på fransmännens sida i fransk-tyska kriget 1870 .


Försvarets Sjukvårdscentrum

 
 
   

Något minnesmärke har Haak inte fått i Karlstad, men hans porträtt hänger i foajén på Karlstads teater, och ett av stadens mest karaktäristiska trähus minner om honom - den haakska villan som han köpte av Ludvig Fitinghoff 1879.

Wermlandsheraldik:

Ludvig N Fitinghoff

   

1885-1905 DPM i VPL
1881-1885 St.M i VPL
1874-1881 S i VPL