Wermlandsheraldik > Frimurarvapen > Frimurare > P F Yhnell

P F Yhnells frimurarvapen

 

   

Konditor Petter Ferdinand Yhnell (1840-)

 

Namn: EQV. A TEMPLO
Valspråk: Ora Et Labora (Bed Och Arbeta)

 

Konditor Yhnell gjorde sig bemärkt genom att främja teaterlivet i 1800-talets Karlstad genom den så kallade Yhnellska teatern.

Stadens första teaterlokal var en lada i närheten av biskopsgården, ungefär där Stadshotellets uteservering nu ligger. Den var i bruk redan på 1830-talet. Trots att alla omkringliggande byggnader brann ner 1865, överlevde den på något underligt sätt stadsbranden, men revs ändå strax efter branden.

Därefter fölkjde en rad provisorium - en magasinsbyggnad i Klara (på samma plats som dagens teater ligger), Expositionshuset nere i hamnen och ett cirkustält på en bakgård på Drottninggatan. Tältet på Drottninggatan användes dock bara en gång, eftersom premiären blev ett präktigt fiasko på grund av ett skyfall.

Konditor Yhnell, som bevittnat fiaskot tyckte dock att Karlstad borde ha en bättre teater, varför han tog initiativ till en ny teaterbyggnad. 1878 stod en teater färdig i korsningen Drottninggatan-Järnvägsgatan med salong för 400 personer, foajé, loger och god gasolbelysning.

Invigningsprologen hade skrivits av Albrekt Segerstedt, lärare vid seminariet i Karlstad och farfar till den legendariske Hitlermotståndaren Torgny Segerstedt den yngre vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Externa länkar :

Om P F Yhnell i Folkräkningen 1890

 
 

 

1887-1896 FBUSt i VPL