Wermlandsheraldik > Adelsvapen > Adlerberg (G)

Grevliga ätten Adlerbergs vapen (ur Klingspors vapenbok)

 

 

Grevliga ätten Adlerberg
Rysk grevlig ätt 1847

 

Den ryska grevesläkten Adlerberg är sprungen ur den adliga ätten Adlerberg från Värmland.

Stamfader för den ryska grenen hette Erik Adlerberg och var sonson till den adliga grenens stamfader, uppsalabiskopen Olof Svebelius. Det var i sin tur hans sonson, Edvard Ferdinand Vladimir Feodorovitj Adlerberg, som upphöjdes till grevlig värdighet i Ryssland.

Edvard Ferdinand Vladimir Feodorovitj hade en lysande karriär i den ryska staten. Han avancerade tll general i armén och var rådgivare hos tsar Nikolaj. På den civila arenan blev han bland annat chef för postverket och reformerade det ryska postväsendet genom att införa ett enhetligt porto över hela Ryssland. Som "minister för det kejserliga huset" blev han inte särskilt särskilt inflytelserik, men var nära förtrogen med tsarhovet. Denna post innehade han till 1872 då han efterträddes av sin son Alexander.

Även Alexanders bror, Nicolai, hade en framskjuten position och blev bland annat utnämnd till generalguvernör i det då ryska Finland. Som ung konverterade Alexander till den rysk-ortodoxa läran och gjorde en pilgrimsresa till Palestina, något som han till och med dokumenterade i en reseskildring. Det religiösa intresset hade han kanske i blodet, men man kan undra vad farfars farfars far, uppsalabiskopen Svedelius hade tyckt om att han avföll från den lutherska läran...

Externa länkar:

Om ryska grenen Adlerberg i Nordisk familjebok

Om svensk adel i Baltikum

 

Wermlandsheraldik:

Adliga ätten Adlerberg

Friherrliga ätten Adlerberg